Bardzo wartościowe rośliny

Bardzo wartościowe rośliny

Zioła i wiele innych produktów przeznaczonych do spożywania są często świetnymi produktami, które pomagają nam dbać o nasze zdrowie. Co więc powinniśmy zawsze mieć w naszej kuchni? Z pewnością warto umieścić w niej orkisz. Jest to odmiana pszenicy, która jest aż w stu procentach przyswajalna przez organizm. W swoim składzie zawiera thiocyant, który redukuje ryzyko rozwoju w organizmie komórek nowotworowych. Warto sięgnąć także o mało znaną przyprawę o nazwie bertram. Jest to idealna dla tych, którzy zażywają witaminy i chcą aby organizm bardzo dobrze je przyswajał. Jednym z bardziej znanych ziół na terenie Polski jest melisa. Warto po nią sięgać wtedy, kiedy męczy nas bezsenność. Mało kto jednak wie, że melisa jest wskazana także dla tych osób, które zmagają się z anemią. Pomaga także w przypadku bólu głowy. Warto w kuchni mieć także rumianek. Jest to świetny środek na takie dolegliwości żołądkowe jak biegunka, wzdęcia, ale pomaga także w zapobieganiu powstawaniu zmian wrzodowych na żołądku. Jeśli często męczą nas problemy żołądkowe czy bóle wątroby koniecznie trzeba stosować w kuchni miętę. Możemy jej używać jak wiele przypraw. Wiele osób decyduje się jednak na picie miętowej herbatki. Właściwości mięty zostały docenione nawet przez farmaceutów. Doskonałą rośliną jest także pokrzywa. Roślina ta jest pomocna w przypadku alergii.