Cukrzyca typu II

Cukrzyca typu II

Cukrzycy chorujący na cukrzycę typu II muszą o siebie wyjątkowo dbać. Dbanie to powinno obejmować między innymi odpowiednie odżywianie. Cukrzycy powinni zwracać uwagę na to co włączają do swojego jadłospisu. Powinni także pamiętać, że aby ich organizm działał prawidłowo powinni jadać w regularnych odstępach, które powinny wynosić około 4, 5 godzin. Idealna sytuacja to zjadanie w ciągu dnia sześciu niewielkich posiłków. Co więc warto włączyć do diety jeśli chorujemy właśnie na ten typ cukrzycy? Idealnym rozwiązaniem jest całkowite wyeliminowanie białego pieczywa i zastąpienie go ciemnym. Lepiej nie sięgać także po jasny makaron tylko wybierać ten razowy. Tego typu produkty stopniowo uwalniają do krwi węglowodany co zapobiega powstaniu hipoglikemii. Warto także zadbać o to aby w diecie znalazło się dużo nabiału, drobiu oraz roślin strączkowych i orzechów. Wymienione produkty zwiększają bowiem zdolność organizmu do regeneracji. Ma to ogromne znaczenie u cukrzyków bowiem w efekcie zbyt wysokiego poziomu cukru często dochodzi do uszkadzania tkanek i komórek. Koniecznie w diecie powinny zagościć także ryby morskie. Najlepsze są jednak te tłuste. Zawierają one bardzo duże ilości tłuszczy omega – 3, które sprawiają, że zmniejsza się ryzyko rozwoju miażdżycy, na którą cukrzycy z tym typem cukrzycy są szczególnie mocno narażeni.