Dieta a odporność

Dieta a odporność

Sezon zachorowań na grypę w pełni. Wiadomo, że lepiej zapobiegać niż leczyć. Grypa jest bardzo niebezpieczną i nieprzyjemną chorobą. Można oczywiście stosować różnego rodzaju szczepionki by się przed nią ustrzec. Jednak z pewnością warto także w naturalny sposób podnieść odporność swojego organizmu. Jednym z takich sposobów jest na przykład jedzenie marchewki. Marchewka jest bardzo bogatym źródłem beta karotenu, dzięki któremu w ludzkim organizmie wytwarzana jest witamina A. Dzięki jedzeniu marchewki sprawimy, że błona śluzowa naszych dróg oddechowych będzie mocniejsza i nie będzie przepuszczała do naszego ciała tyle wirusów oraz zarazków. To bardzo przydatne. Najwięcej beta karotenu dostarczymy swojemu organizmowi, gdy będziemy marchew spożywali na surowo. To nie ulega żadnym wątpliwościom. Kolejnym, domowym sposobem na podniesienie odporności jest jedzenie miodu. Mówi się o tym, że profilaktycznie codziennie każdy powinien jeść jedna lub dwie łyżki miodu. To sposób, który zna każdy. Miód jest bogatym źródłem kwasów organicznych, mikroelementów oraz aminokwasów, które w bardzo dobry i mobilizujący sposób działają na układ odpornościowy. Także czosnek posiada wiele właściwości bakteriobójczych. Aby uniknąć przeziębień i podnieść odporność swojego organizmu warto jeść także owoce cytrusowe. Mają one dużo witaminy C, która pozwala zwalczać zarazki i infekcje.