Dieta bez glutenu

Dieta bez glutenu

Osoby, które poprzez swoje uwarunkowania fizjologiczne nie mogą spożywać produktów zawierających gluten powinny na pewno zapoznać się z odpowiednio przystosowaną dietą bezglutenową, która wcale nie musi być uboga w jadłospisie. Na pewno warto na początku wspomnieć o tym jakie produkty są dozwolone w diecie osoby, która nie toleruje glutenu, a które z tych składników są zabronione. Produkty bezpieczne dla takich osób to głównie produkty warzywne, owocowe. Bez obaw można spożywać ziemniaki, ryż, ale także i orzechy, soję. Na pewno produktami, z których trzeba w takim wypadku całkowicie zrezygnować są wszelkie elementy zbożowe, z dodatkiem jęczmienia, prosa, żyta. Także osoby, które nie potrafią zrezygnować z produktów śniadaniowych takich jak płatki zbożowe, kukurydziane, powinny poszukać w sklepach produktów zamiennych. Na pewno znaleźć można takie śniadaniowe płatki bezglutenowe, które w smaku zupełnie niczym się nie różnią, od tych dotychczas znanych i stosowanych produktów. Dla osób, które muszą uważać na to co jedzą dieta bezglutenowa nie jest mimo wszystko aż tak restrykcyjna. Trzeba tylko dobrze poznać składniki, a także czytać etykiety na produktach spożywczych. Warzywa w każdej postaci są bowiem dozwolone, ale tych z dodatkiem panierki typu bułka tarta raczej trzeba odkładać na półkę czy do zamrażalnika sklepu.