Dieta dla osób chorych na serce

Dieta dla osób chorych na serce

Osoby chore na serce powinny bardzo o siebie dbać, aby nie dopuścić do bolesnego ataku czy też zawału, a nawet do dolegliwości bólowych. Rzecz jasna, nie zawsze ktoś, kto choruje na serce, musi koniecznie unikać aktywności ruchowej. Jest to zalecane jedynie w szczególnie groźnych przypadkach. Natomiast przy lekkich schorzeniach serca ruch jest jak najbardziej wskazany. Można wtedy uprawiać jogging, powolną jazdę na rowerze, pływanie. Sporty te bowiem poprawiają krążenie krwi i zmuszają serce do wysiłku. Przy wszystkich schorzeniach serca, i mniej, i bardziej poważnych, zalecana jest jednak odpowiednia dieta. Powinna ona eliminować cukier biały, tłuszcze nasycone, zwłaszcza te pochodzące z mięsa wieprzowego, smalcu i wędlin, konserwanty, sztuczne barwniki. Jadłospis osób cierpiących na schorzenia serca powinien za to obfitować w zdrowe tłuszcze nienasycone, zawarte w rybach i owocach morza, w oliwkach, oliwę z oliwek, pestkach dyni i słonecznika. Cukier biały warto natomiast zastąpić owocami świeżymi i suszonymi, podawanymi do każdego posiłku. Osoby cierpiące na serce powinny też spożywać wiele warzyw, bogatych w witaminy i minerały, a także pełnoziarnistych produktów zbożowych i mlecznych. Produkty zbożowe zawierają bowiem wiele witamin z grupy B, odpowiedzialnych za układ krążenia, a także cennego błonnika, regulującego przemianę materii i pomagającego uniknąć nadwagi, jakże niebezpiecznej dla serca.