Dieta osób z kamieniami żółciowymi

Dieta osób z kamieniami żółciowymi

Dieta osób z kamieniami żółciowymi powinna być niskotłuszczowa i lekkostrawna. Taka dieta pomoże zahamować rozwój choroby, złagodzi także ataki kolki. Osoby cierpiące na kamicę żółciową powinny zjadać minimum pięć posiłków dziennie. Powinny to być niewielkie porcje potraw przygotowanych na parze, pieczonych w folii lub duszonych. Jeżeli gotujemy zupy wywar powinien być ugotowany wyłącznie na warzywach, do zabielania zup nie wolno używać śmietany. Osoby z kamicą żółciową powinny wypijać dwa litry płynów. Może to być słaba herbata lub rozcieńczone wodą w proporcji pół na pół soki warzywne i owocowe. Możemy jeść także surowe owoce, które należy jednak obierać ze skórki i zetrzeć na tarce. Osoby chore na kamicę żółciową nie powinny jeść wieprzowiny, żółtek jaj, czekolady i pełnotłustego nabiału. Potrawy te mogą być przyczyną pojawienia się bolesnej kolki. Objawy kamicy nasila również cebula, rzodkiewka, groch i fasola, a z owoców gruszki i czereśnie. Cennym dodatkiem do diety są pozbawione skórki pomidory, marchew, dynia i sałata. Możemy spożywać je bez obaw z każdym posiłkiem. Również bez obaw możemy włączyć do swojej diety chude mięso kurczaka, indyka czy cielęcinę. Bez obaw możemy zjadać także gotowane ryby, czerstwe pszenne pieczywo i ryż. Objawy choroby pomogą nam złagodzić herbatki z mięty lub rumianku.