Jak się odżywiać po zawale

Jak się odżywiać po zawale

Prawidłowa dieta ma zawsze znaczenie dla zachowania właściwego stanu zdrowia. Nabiera ona jednak szczególnego znaczenia jeśli mamy za sobą przebyty zawał mięśnia sercowego. Aby bowiem sytuacja się nie powtórzyła musimy zacząć mocno o siebie dbać a jednym z elementów tej troski jest właśnie prawidłowe odżywianie. Pojawia się więc pytanie co może jeść, a czego zdecydowanie powinna unikać osoba, która przeszła zawał serca. Z całą pewnością na stole osoby, która przebyła zawał nie może zabraknąć ryb. Ryby zawierają bowiem kwasy tłuszczowe omega, które zapewniają między innymi prawidłową pracę serca. Nie należy jednak przyrządzać ich smażąc. Najlepiej jest ugotować taką rybę na parze lub upiec w folii. Z całą pewnością osoba, która ma za sobą zawał serca powinna jak najczęściej sięgać również po warzywa oraz owoce. Wiele z nich pomaga bowiem obniżyć ciśnienie krwi. Do takich owoców oraz warzyw zalicza się między innymi szpinak, aronię, marchewkę, awokado oraz pomidory. Koniecznie trzeba zjadać także czosnek, który okazuje się nieocenioną metodą w walce ze zbyt wysokim poziomem cholesterolu we krwi. Czosnek wykazuje również silne działanie przeciwzakrzepowe. Z pewnością warto sięgać również po produkty pełnoziarniste takie jak ciemne pieczywo, brązowy ryż czy kasza gryczana. W diecie nie powinno również zabraknąć chudego sera oraz drobiu. Nie wolno natomiast sięgać po pokarmy typu fast – food oraz tłuste wędliny, mięsa i sery.