Jak uniknąć anemii

Jak uniknąć anemii

Anemia jest jedną z tych przypadłości, która często dotyka kobiety. Bardzo często borykają się z nią te kobiety, które mają bardzo obfite miesiączki. Na szczęście z anemią można sobie poradzić oraz naprawdę skutecznie jej zaradzić. Wystarczy przestrzegać kilku zasad. W walce z anemią najważniejsza jest prawidłowa dieta. Każda kobieta, które zależy na własnym zdrowiu powinna sięgać po produkty, które są wrogiem anemii. Co się do nich zalicza? Z całą pewnością każdy wie, że doskonałym sprzymierzeńcem w walce z anemią jest czerwone mięso oraz podroby. Zawierają one wiele cennego białka oraz ogromne ilości żelaza, którego niedobory prowadzą bardzo często do powstania właśnie anemii. W czerwonym mięsie znajduje się również witamina B12, która również ma ogromne znaczenie jeśli borykamy się z anemią. Koniecznie trzeba również sięgać po żółtka jaj. Jest to również świetne źródło żelaza oraz witaminy B12. W żółtku znajduje się również kwas foliowy. Wielkim atutem żółtek jest fakt, że nie tracą one w ogóle swoich cennych właściwości pod wpływem gotowania. Warto jednak nie przesadzać z ich ilością ponieważ mogą przyczynić się do wzrostu poziomu cholesterolu we krwi. Osoby, które nie chcą borykać się z anemią powinny również zjadać duże ilości zielonych warzyw, takich jak chociażby sałata, brukselka czy brokuły. Są one doskonałym źródłem kwasu foliowego. Oczywiście nie można zapomnieć również o roślinach strączkowych, takich jak groch, soja oraz fasola.