Jakie wartości mają kiełki?

Jakie wartości mają kiełki?

Wiele osób mówi o tym, że kiełki są bardzo zdrowe i warto je jeść. Jednak tak naprawdę jedzą je tylko wegetarianie. Niewiele osób mięsożernych decyduje się na ich jedzenie. Nie wiadomo dlaczego tak się dzieje. Młode pędy są natomiast źródłem wielu składników mineralnych i substancji odżywczych. Dlaczego? Przede wszystkim dlatego, że wszystkie rośliny w pierwszych dniach kiełkowania wytwarzają największą ilość takich substancji. Oprócz tego, że są naprawdę bogate w składniki mineralne to jeszcze posiadają enzymy, które ułatwiają przyswajanie ich przez nasz organizm. Drugim powodem, który przemawia za tym, że kiełki warto jeść, to fakt, że zawierają one pełen zestaw witamin. Nic więc dziwnego, że są jednym z głównych elementów diety wegetariańskiej. Wegetarianie w swojej diecie rezygnują z wielu potraw, a tym samym z wielu witamin oraz minerałów. Kolejnym ważnym powodem który przemawia za tym, że warto jeść kiełki są takie, że rosną one naturalnie. Do produkcji kiełków nie używa się bowiem żadnych środków ochrony roślin czy tez nawozów. Kiełki należy także odpowiednio przechowywać. Przed spożyciem warto je opłukać wodą, a kiełki roślin strączkowych należy na 2 lub 3 minuty zalać wrzątkiem. Można je jeść na wiele sposobów. Można dodawać je do jogurtów, sałatek, kefirów, zup. Niektórzy kiełki dodają także do kanapek.