O leczniczych nalewkach

O leczniczych nalewkach

W szafce kuchennej każdej osoby, która dba o swoje zdrowie powinny znaleźć się rozmaite nalewki lecznicze. Można po nie sięgać wtedy, kiedy nie chcemy od razu stosować środków farmakologicznych, które znacząco obciążają naszą wątrobę oraz żołądek. Na jakie nalewki postawić? Z całą pewnością nie możemy zapomnieć o nalewce z mięty pieprzowej. Okazuje się ona niezastąpiona wtedy, kiedy męczą nas problemy z trawieniem. Można jednak sięgać po nią także wtedy, kiedy dopadło nas przeziębienie oraz grypa. Do przygotowania takiej nalewki potrzebujemy garść świeżych liści mięty, które należy niezbyt drobno posiekać. Następnie wrzucamy je do ciemnego słoja oraz zalewamy spirytusem o mocy siedemdziesiąt procent. Słój należy umieścić w ciemnym miejscu. Po upływie tygodnia należy naszą nalewkę przecedzić. Następnie należy zagotować szklankę oraz oraz około dwudziestu deko cukru. Syrop cukrowy należy dolać do alkoholu i dokładnie wymieszać. Słoik z nalewką należy odstawić na kolejny miesiąc w ciemne miejsce. Jeśli przeziębienia przebiegają u nas z kaszlem koniecznie musimy przygotować sobie nalewkę z anyżu. Do jej przygotowania potrzebujemy dwa deko nasion anyżu oraz ćwiartkę spirytusu o mocy siedemdziesiąt procent. Anyż zalewamy alkoholem i umieszczamy w ciemnym miejscu na dwa tygodnie. Po tym czasie dosładzamy miodem i rozlewamy do butelek. Jeśli często męczy nas niestrawność z pewnością przyda nam się nalewka na nasionach kminku.