O zwalczaniu anemii

O zwalczaniu anemii

Jedną z przyczyn anemii u kobiet mogą być trwające powyżej 5 dni miesiączki. W zwalczeniu anemii stosowana jest terapia farmakologiczna. Najczęściej lekarze zapisują nam żelazo w tabletkach. Warto wiedzieć, że żelazo w tabletkach najlepiej jest przyjmować godzinę przed śniadaniem. Żelazo najlepiej jest wchłaniane na czczo. Tabletek z żelazem nie popijamy produktami mlecznymi, kawą, ani herbatą, gdyż powodują one słabsze wchłanianie żelaza. Tabletki żelaza najlepiej jest popijać sokiem lub wodą, popijamy je przynajmniej jedną szklanka płynu. Podczas przyjmowania tabletek żelaza może pojawić się działanie uboczne, jakim są zaparcia. Dlatego kobietom zażywającym żelazo zaleca się dietę bogatą w błonnik. Przez cały czas trwania kuracji powinniśmy jeść duże ilości surowych owoców i warzyw. Warto także dodawać do potraw łyżeczkę otrąb. Przyczyną anemii może być również restrykcyjna dieta odchudzająca lub błędy żywieniowe. Jeżeli w naszej diecie jest zbyt mało produktów mięsnych, efektem może być anemia. Najlepszym źródłem żelaza jest cielęcina oraz wołowina. Warto także wzbogacić dietę o żółtka jaj, ryby i podroby. Natka z pietruszki jest także bardzo bogatym źródłem żelaza. Dlatego osobom, które borykają się z anemią można polecić picie soku z natki pietruszki. Wystarczy zmiksować duży pęczek natki z 1 łodygą selera naciowego, sokiem z 1/2 cytryny, łyżką miodu i 1 szklanką przegotowanej wody. Sok pijemy przez 10 dni.