To co szkodzi – smakuje

To co szkodzi - smakuje

Ludzie doskonale zdają sobie sprawę z tego co im wolno, a co nie. Doskonale wiedzą o tym, że niektóre dania oraz potrawy mogą w ich organizmie wyrządzić więcej szkody niż pożytku. Jednak po co są zakazy? Żeby je łamać twierdzą niektórzy. Dlatego bez mrugnięcia okiem sięgają po to, co jest niezdrowe i co w późniejszym okresie ich życia może doprowadzić do powstania naprawdę groźnych chorób. Mówi się o tym, że to co szkodzi smakuje podwójnie. I jest w tym wiele prawdy. Największym grzechem żywienia, popełnianym bardzo często jest odpuszczanie sobie śniadania. Zewsząd słyszymy, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, ale i tak czasami zdarza się, że z braku czasu nie zjemy go. Jeśli już zjemy śniadanie to często składa się ono z kawy i słodkiej bułki. Jest to niedozwolone i może wpłynąć na to jak będziemy czuć się przez cały dzień. Należy pamiętać o tym, że niekorzystny dla organizmu jest nadmiar soli, tłustych i smażonych mięs oraz wędlin i jaj. Wszystko to może powodować problemy z nadciśnieniem. Zamiast margaryny czy smalcu powinniśmy używać olejów roślinnych. Największym problemem jest jednak podjadanie między posiłkami oraz często także przed snem. Powodować to może odkładanie się tkanki tłuszczowej, a co za tym idzie nadwagę i nadmierne tycie. Takim samym problemem jest próbowanie potraw już podczas gotowania. Dostarczamy organizmowi wówczas kolejnych kalorii.