Zupa podnosząca odporność

Zupa podnosząca odporność

Zioła oraz inne rośliny bardzo często potrafią nas wyciągnąć z chorobowego dołka. Dlatego warto poznać tradycyjne receptury, które pomogą nam zwalczyć różne dolegliwości lub po prostu podnieść poziom odporności organizmu. Jeśli zależy nam na tym aby wzmocnić cały nasz organizm warto sięgać po zupę orkiszową. Do jej przygotowania potrzebujemy dwie łyżki ziaren orkiszu (dobrym rozwiązaniem jest kaszka orkiszowa), kilka rodzynek, galgant, bertram, cynamon, miód (choć niekoniecznie), dwie szklanki wody oraz babkę płesznik. Orkisz należy zalać zimną wodą. Cały czas mieszając czekamy aż zacznie wrzeć. Następnie gotujemy około pięciu minut. Po tym czasie do zupy dodajemy rodzinki i gotujemy jeszcze około pięciu minut. Już na talerzu zupę posypujemy galgantem, bertramem oraz cynamonem. Dzięki dodatkowi miodu zupa będzie słodsza. Jeśli zależy nam dodatkowo na tym aby zrzucić kilka zbędnych kilogramów powinniśmy ją posypać także babką płesznik. Taka mieszanka dostarczy naszego organizmowi samych cennych składników. Znajdują się w niej bowiem ogromne ilości białka o wysokiej wartości, węglowodany oraz zdrowe tłuszcze. Oprócz podniesienia naszej odporności jest świetnym lekarstwem także na problemy z jelitami. Powinna być spożywana także przez osoby, które mają problemy z chorobami nerek oraz wątroby.